Hötorgets program

Programmen som brukar vara 8-10 stycken under året syftar i första hand till att erbjuda medlemmarna personliga möten med konstnärer och deras arbeten. Genom ateljebesök har vi möjlighet att få en bättre förståelse för deras arbetsprocesser och metoder. Vi kommer in i konstnärens verkstad och får se saker inte många andra får se. Vid utställningar på gallerier finns alltid konstnären med för att berätta om och samtala om sin konst.
Vårens sista programpunkt är Masterutställningen på Kungliga Konsthögskolan. Vi får en guidad visning och avslutar kvällen med utdelning av Hötorgets stipendier.
Året och hösten avslutas med utlottningen av inköpta konstverk och fest i samband med denna.

17 maj besökte vi Jan Håfström i hans atelje. Det belv en superbra kväll med Jan Håfström och Ebba de Faire. Ebba kurerade ¨VÅLNADER en utställning som fullt ut reflekterar kring ondskans estetik ¨ med Jan Håfström och Mikael Goralski i Solna Business Park.

18 april besökte vi CFHill på Västra Trädgårdsgatan där Michael Storåker kom, förutom att berätta om sin resa från reklambranschen via auktionshus till ett internationellt erkänt galleri, även att visa oss det vackra 1700-talshuset och galleriets utställningar.

4 april visade Helena Blomkvist oss sin fantastiska utställning på nyöppnade ¨Picture this¨ i Tvålpalatset på St Paulsgatan. Helena Blomqvists verk har visats i Sverige och utomlands under de senaste femton åren. Temat nu är On the Ending of Species som Helena berättade om. Bilderna innehåller både komik och ett allvar. De kan ses som ett inlägg om arternas överlevnad. (Bilden är kraftigt beskuren. Foto: Anette Nantell).

Den 28 mars presenterade Jockum Nordström sin utställning på Liljevalchs+. Den omfattar över 100 verk under temat INGET PAPPER.INGA MYNT. Det är en fantastisk samling teckningar, collage och skulpturer som vi är väldigt tacksamma för att ha fått en personlig presentation av.

Visningen i februari 2023 av Charlotte Gyllenhammars utställning på Waldemarsudde blev mycket lyckad. Vår guide fick oss att se och bättre förstå hennes verk.

Anna Boman Gallery höst 2022. Hötorgsstipendiaten Leontine Arvidsson berättar
om sin utställning utifrån en skriven teaterföreställning och bilder sprungna ur den.      Foto: Larsåke ThuresonArtipelag oktober 2022.
Guidning av Anselm Kiefers måleri och skulpturer som gav en mycket bra förståelse för  varför hans bildvärld ser ut som den gör.

Möte hösten 2022 hemma hos Fredrik Wretman. Imponerande, inspirerande och sinnesvidgande.

2020 startade med besök på Färgfabriken där Fredrik Åkum, 2019 års Beckersstipendiat, hade hela lokalen för sig själv som en del av priset. Vi var många som fick ta del av Fredriks målande beskrivning av sin arbetsprocess.

2019 års avslutningsfest hade vi på Skeppsholmen. Vi började hos Barbara Bunke med utlottningen av inköpta verk. Hennes tillfälliga lägenhet är i huset där tidigare Föreningen Hertha Hilfons Vänner höll till.
Efterföljande fest hade vi i Kungliga Konsthögskolans Hus 28 som de var vänliga att låta oss använda. Här hade vi utlottning av två verk av Ivar Lövheim, 2019 års Hötorgsstipendiat. Tack alla för en trevlig kväll med god mat och dryck och hög stämning. 

Februari 2019. Per B Sundberg visar sina avancerade skulpturer i keramik där även experimenerandet med glasyrer bryter med det traditionella.

I november 2018 firade vi Hötorgets 25-årsfest hos Galleri Gösta Bergman på Själagårdsgatan i Gamla Stan. Med mat, dryck, levande musik och utlottning av inköpta verk blev det en mycket lyckad kväll med hög stämning. Tack Gösta!
De senaste åren har utlottningsfesten hållits på bl a: 2017 på Konstskolan Basis på Folkungagatan,  2016 i Bellmansrummet (Kgl Nummerlotteriet) på Svartmannagatan, 2015 hos Handarbetets vänner på Djurgården och 2014 på Studio 44 på Tjärhovsgatan.

I september 2018 fick vi en visning av Nya Karolinskas konstinköp.

Visning på Bukowski

Hötorget besöker Bukowski, maj 2014
Hötorget besöker Bukowski, maj 2014
Hötorget besöker Bukowski, maj 2014
Hötorget träffar Fredrik Wretman
Hötorget träffar Fredrik Wretman
Hötorget träffar Emma Hartman. Foto Jan Persson
Hötorget träffar Emma Hartman. Foto Jan Persson

Nedan Hötorgets 20-årsfest på Konstnärshuset hösten 2013.

En "palaver" mellan Mats Bigert, Karin Mamma Andersson, Fredrik Wretman, Meta Isaeus Berlin och Dan Wolgers. Moderator Elisabeth Fagerstedt. Foto Jan Persson.
Hötorget träffar Peter Geschwind, avgångsutställning på KKH 2013. Foto Jan Persson
Hötorget träffar Matthias van Arkel. Foto Jan Persson
Hötorget träffar Matthias van Arkel. Foto Jan Persson